Verlichting, tapijttegels en klimaatplafonds: driewerf duurzaam bij ABETEC
Om sommige zaken kan je niet heen: als tuinaannemer is de eigen tuin het paradepaardje, bedrijven die duurzaamheid prediken doen best meer dan enkel greenwashing, en ieder zichzelf respecterend architectenbureau heeft kantoren die als visitekaartje dienen. Tot die laatste categorie behoort ABETEC, een multidisciplinair architecten- en ingenieursbureau. Een gloednieuw kantoorgebouw, tot de nok gevuld met innovatieve, duurzame en esthetische oplossingen die de eindgebruiker van het gebouw in de schijnwerpers zetten: qua uithangbord kan dat tellen. Met de Derde Long namen we een kijkje naar de verlichting, bevloering en plafonds.
Een verlichte geest in een verlicht gebouw
“Essentieel was dat de verlichting ook een architecturale meerwaarde bood,” steekt Frédéric Van Damme (bestuurder bij ABETEC) van wal. “We hebben té goed nagedacht over de esthetiek van onze plafonds om dan lukraak eender welke armatuur op te hangen. Lang heeft onze zoektocht niet geduurd, want eigenlijk was Multiline de enige die aan alle technische vereisten kon voldoen. Verder hebben ze ons fantastisch bijgestaan met raad en daad.”
Door te focussen op esthetiek, lichtcomfort en het creëren van een huiselijke sfeer kan je met verlichting een grote bijdrage leveren aan het werkcomfort."
Evy Peuters, Multiline
Interieur- en lichtarchitecte Evy Peuters (Multiline) vult aan: “Voor ABETEC was werkcomfort cruciaal, en dat hebben we hier zeer ruim geïnterpreteerd. Esthetiek, lichtcomfort en huiselijke sfeer zijn de drie aspecten die daarbij hoog op de agenda staan. Zo zijn onze armaturen exact even breed als één plafondlamel, waardoor ze één optisch geheel vormen. Op vlak van lichtcomfort kunnen we de lichtstraal onder een bepaalde hoek uit het armatuur laten komen, waardoor storend licht op het computerscherm of in het gezichtsveld voorgoed tot het verleden behoort. Het oproepen van een huiselijke sfeer, ten slotte, lag niet voor de hand in dit moderne, strakke architectenbureau. Met onder andere natuurlijk licht en spotmodules met beperkte gradenbundels zijn we erin geslaagd om via het spel van licht en schaduw toch de juiste accenten te leggen.”
Esthetiek, lichtcomfort en huiselijke sfeer zijn de drie aspecten die daarbij hoog op de agenda staan
Verspilling en fijnstof gevloerd met tapijttegels
Ook de aanpak van de vloerbekleding konden ze bij ABETEC onmogelijk onder het tapijt vegen. Volgens Timothy de Raeve, Accountmanager Projects bij Tarkett, is een keuze voor tapijttegels ook een keuze voor goede akoestiek: zowel contactgeluidisolatie als akoestische absorptie zijn enorm gebaat bij kamerbrede bevloering. Daarenboven komen ze ook de gezondheid ten goede, verzekert de Raeve: “door de gepatenteerde structuur van de Desert AirMaster tapijttegel met zowel fijn als grof garen wordt fijnstof opgevangen en vastgehouden, en dat tot acht keer beter dan bij vaste bevloeringen.” En ook voor het milieu zijn de tegels gezond: “wie tegels wil vervangen, kan de oude kosteloos inleveren bij ons. In-house kunnen we zowel de backing als het tapijtgaren volledig upcyclen tot nieuwe tegels. De cirkel is rond, en de tapijttegel kan eeuwig in omloop blijven.
Onze tapijttegels zijn 100 procent recycleerbaar, en we kunnen ze in-house terug upcyclen tot nieuwe tegels."Timothy De Raeve, Tarkett
Een keuze voor tapijttegels is ook een keuze voor goede akoestiek
Klimaatplafonds als moderne koeling: warm aanbevolen
Van verlichting in het plafond tot tapijttegels op de vloer, en weer terug naar het plafond: ook in dit artikel maken we de cirkel rond. Binnen moderne gebouwen kan het plafond immers een belangrijke rol spelen bij koeling. Frédéric Van Damme: “de koellast in dit kantoor is veel groter dan de warmtelast. Ons koelsysteem moest zowel comfortabel als energiezuinig zijn.” ABETEC belandde uiteindelijk bij de SAPPceiling klimaatplafonds van Interalu.
Gelukkige en gezonde werknemers, dat start bij het ontwerp van een gebouw."Carlo Miers, Interalu
“Via dergelijke klimaatplafonds komt verwarming en koeling gelijkmatig in een gebouw terecht,” verklaart Carlo Miers, commercieel directeur van Interalu. Circulariteit komt ook hier weer aan bod: “Het kantoor van de toekomst vergt grote flexibiliteit, en dan is het extra van tel dat de componenten die we gebruiken in plafonds één op één vervangbaar en verplaatsbaar zijn; en als ze dan toch weg moeten, dat ze dan 100% recycleerbaar zijn. Onze focus ligt ook op het plug & play concept: alle elementen die in het plafond verwerkt zijn, kunnen daarbij zeer makkelijk gemonteerd en gedemonteerd worden, en vervangingen zijn ook een eitje – bovendien met minimale impact op de werknemers.”
Onze focus ligt ook op het plug & play concept
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten