Deloitte HQ, Gateway
In januari 2017 verhuisde Deloitte van zijn oude heimat in Diegem naar het nieuwe state-of-the-art-kantoorgebouw vlak naast de luchthaven in Zaventem. Het kantoorgebouw heeft evenwel veel meer te bieden dan een uniek zicht op opstijgende vliegers. Naast het indrukwekkende atrium dat dienstdoet als ontmoetingsruimte annex mini-dorp kunnen werknemers terecht in open en gesloten werkruimtes, een coffee corner, een auditorium én een fitnessruimte.
Een duurzaam werkcomfort en een gezond binnenklimaat staan centraal
Projectinfo
- Bouwjaar: 2017
- Bouwheer: Deloitte
- Partner financial advisory-real estate: Eric Orban
- Architect: Stefaan Van Acker
- Locatie: Zaventem
- Deelnemende partners: Grohe, Vitra, Desso/Tarkett, Interalu-LCC Plafonds
De Derde Long
Bij Deloitte staat de werknemer centraal. Werkruimte is niet langer als dusdanig te definiëren, ze wordt ook een beetje leefruimte. De keuze aan werkplekken voor die werknemer is dan ook legio. Er zijn landschapskantoren, waar je in team aan een project kan werken. Er zijn afgesloten bureaus of vergaderzalen. En er zijn kleine boxjes, waar een medewerker in alle rust kan telefoneren of zich concentreren. Daarnaast staat het de medewerker ook vrij te werken in het atrium, de cafetaria of het auditorium. Het gebouw is volledig geconcipieerd om het werk op alle mogelijke manieren te faciliteren. En wie even tot rust wil komen, kan ook even relaxen in speciaal daarvoor voorziene ruimtes of de stress van zich af schudden in de fitnesszaal.
Partner Financial Advisory-Real Estate Eric Orban (Deloitte)
“Bij Deloitte zijn we pionier in onze manier van werken. Wij zijn veranderd van een klassieke werkomgeving met vaste werkplekken naar een ‘agile’ en flexibele werkomgeving, waarbij we de flexibiliteit geven aan onze medewerkers om thuis of bij klanten te werken of eender waar in het hele kantoorgebouw: in de cafetaria, in het audiotorium of op de verschillende werkplekken. Niemand heeft nog een vaste werkplek. De bedoeling is ook dat als je meer dan drie uur van je plek weg bent dat je alles opruimt om de plaats te laten aan iemand anders.”
“Wij hebben een studie uitgevoerd over wat onze medewerkers nodig hadden om hun werk te kunnen performeren. Op basis daarvan konden wij bepalen welk type omgeving we hen moesten aanbieden. Wij vonden het heel belangrijk dat onze medewerkers een goede ervaring hebben met het gebouw hebben.”
Van een klassieke naar een ‘agile’ en flexibele werkomgeving
Architect Stefaan Van Acker (Jaspers-Eyers & Partners)
“Wij waren al eventjes met dit gebouw aan de slag. Samen met ontwikkelaars Codic en Immobel was het reeds ontworpen als een flexibel gebouw zonder een eindgebruiker te kennen. Voor de opbouw van het gebouw integreerden we twee vleugels van bestaande luchthavengebouwen en voegden we er twee aan toe, samen met een groot atrium. Deloitte bleek uiteindelijk de ideale klant. Omwille van de omvang van het bedrijf hebben we het hele atrium kunnen opbouwen rond een community. Het resultaat is een town square, waar van alles gebeurt. Dat in het activity-based werken niemand nog een vaste werkplek heeft, speelt eveneens in op de behoeften van de medewerker. Er zijn ruimtes om te vergaderen, om rustig te werken, om te sporten of gewoon om te relaxen en tot rust te komen. Verder spreekt werken in een luchthavenomgeving uiteraard tot de verbeelding.”
In een luchthavenomgeving werken spreekt tot de verbeelding
Ontdek de visie achter het Deloitte gebouw
Kristof Vanisterbecq (Grohe)
“De uitdaging voor Grohe bij dit project zat in het installeren van een drinkwatersysteem dat erin slaagt om plat en bruiswater aan te bieden aan alle medewerkers van Deloitte, en dit met een minimale belasting van de facilitaire diensten van het bedrijf. Grohe Blue Pro bestaat al bijna tien jaar en heeft zijn betrouwbaarheid reeds uitvoerig bewezen, maar waar er met ons thuissysteem met kleine patronen wordt gewerkt, is voor Deloitte een groter volume op maat uitgewerkt. Met de Grohe Blue Pro kunnen medewerkers zich via één keukenkraan van gekoeld, gefilterd, plat, semi-bruis of bruiswater bedienen, en daarbovenop nog eens aan een temperatuur van eigen keuze. Designmatig zie je enkel een keukenkraan, alle technologie is verborgen ingewerkt in het keukenmeubel.”
Gekoeld, gefilterd, plat, semi-bruis of bruiswater via één keukenkraan
Bart Roels (Vitra)
“Het nieuwe gebouw van Deloitte is zonder twijfel een landmark, die heel wat visibiliteit genereert. Vanuit dat oogpunt is dit project voor ons zeker een mooie referentie. Wij hebben bij onze toepassingen hier volop ingezet op de kracht van design. Medewerkers kunnen aan werkplatformen zitten die communicatie bevorderen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om meer individuele taken zowel zittend als rechtstaand uit te voeren. Door het gebruik van verschillende bureautypologieën is er voor elk wat wils. Verder leverden we ook maatwerk. De groene kleuren zijn aangepast aan de corporate identity. Dat maatwerk uit zich verder in technische aspecten, zoals cablage en Kensington-locks, die de gebruikers toelaten zich om het even waar te plaatsen.”
Voor elk wat wils door verschillende bureautypologieën
Raphaël Ceuppens (Desso/Tarkett)
“De band tussen Desso/Tarkett en Deloitte is gefundeerd op gemeenschappelijke raakvlakken: beide zijn we wereldspelers in ons domein en dragen we het milieu in het hart. Zowel de architecten als alle deelnemers van dit project hebben begrepen dat gezondheid en welzijn op de werkvloer heel belangrijk is. Tenslotte brengen we 90% van onze professionele tijd door binnen de muren van een kantooromgeving, dus is het noodzakelijk te kijken naar alle aspecten die hun weerslag hebben op het welbehagen en de gezondheid van het personeel. Dan denken we in de eerste plaats aan de lucht- en lichtkwaliteit, maar ook aan een goede akoestiek. Onze tapijttoepassingen bevatten zowel stofbindende eigenschappen als een speciale laag om de impact- en omgevingsgeluiden te optimaliseren.”
Lucht- en lichtkwaliteit en een goede akoestiek
Marianne Moyson (Interalu Group)
“Deloitte is een zeer belangrijk project en een perfect voorbeeld van De Derde Long. De Derde Long staat immers voor een gezond binnenklimaat in een werkomgeving. Dat gezonde binnenklimaat wordt gecreëerd door onder meer de temperatuur, de luchtvochtigheid, de akoestiek en de ventilatie. Samen met de zoektocht naar het juiste budget en de flexibiliteit zijn dat de voornaamste uitgangspunten bij het ontwikkelen van de Interalu-klimaatplafonds. Bij Deloitte hebben wij twee verschillende klimaatplafonds geïnstalleerd. Er is de Easy-KlimaPlus, de klimaatplafonds met gesloten voegen. En dan is er ook nog de SAPPceiling, waarbij de voegen open zijn.”
Temperatuur, luchtvochtigheid, akoestiek en ventilatie
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten