AXA HQ
Verzekeringsgroep en vermogensbeheerder AXA verhuisde in 2017 zijn Belgische hoofdzetel van de rand van Brussel in Watermaal-Bosvoorde naar het hartje van Brussel. Een nieuw hoofdkantoor om maximaal aan de verschillende noden van de AXA-medewerkers te beantwoorden en de tevredenheid van de AXA-medewerker te realiseren.
Een culturele ommezwaai binnen de organisatie
Projectinfo:
- Bouwjaar: 2014-2017
- Bouwheer: AXA Belgium nv
- Architect: A2RC ARCHITECTS nv
- Locatie: Brussel
- Deelnemende partners: Tarkett, Interalu en Multiline
De Derde Long
Het gebouw is een aaneenschakeling van drie gebouwen, waarvan twee gerenoveerde en één nieuwbouw, waardoor gezocht moest worden naar innovatieve oplossingen om het geheel met elkaar te verbinden. Een belangrijke parameter voor de keuze van het nieuwe hoofdkantoor was mobiliteit, omwille van de slechte bereikbaarheid van de vorige site in Watermaal-Bosvoorde. Medewerkers van AXA hebben nu maximaal de mogelijkheid om met het openbaar vervoer naar kantoor te komen. Voor pendelaars zijn zowel Brussel Centraal, Zuid en Luxemburg vlot bereikbaar. Wie met de fiets komt kan genieten van een ruime comfortabele fietsenstalling met douches. Voor veel medewerkers is dit de nieuwe hoofdingang tot het gebouw. Daarnaast was ook duurzaamheid bij de keuze van het gebouw hoog aangeschreven. Alle gebouwtechnieken werden optimaal geregeld rond verwarming en koeling om zo min mogelijk energie te verbruiken.
Head of Building & Facilities Rafael Boterdaele (AXA)
“Daarnaast past AXA in het kantoorgebouw NWOW toe: New Ways Of Working. Er zijn slechts zes werkplekken voor elke tien werknemers in het gebouw voorzien. Niemand heeft een vaste plek, iedereen kan gaan zitten waar hij wil, op een plek die het best aansluit bij de activiteit waar hij of zij mee bezig is. Dit gecombineerd met telewerken en een stimulerende werkomgeving zorgt voor productieve en tevreden werknemers”.
De visie van AXA op het nieuwe werken, ‘AXA Smart Office’, toegepast in het nieuwe hoofdkantoor, kwam in 2012 tot stand. Elly Swalens, toenmalig project manager binnen het departement HR licht toe: “Een nieuwe manier van werken invoeren, aandacht voor de mobiliteit van medewerkers, een grote culturele ommezwaai maken binnen de organisatie door zowel technische ondersteuning als door het kantoorgebouw zelf, werd in een zeer vroeg stadium verankerd in de conceptnota. Flex werken, virtueel samenwerken en paperless werken stonden eveneens initieel ingeschreven in de conceptontwikkeling.”
Er valt geen enkel klassiek loket te bespeuren. Op het gelijkvloers zijn drie vergadercentra verspreid. Vlot toegankelijk voor bezoekers, maar volledig geïsoleerd van de hoger gelegen kantoorruimtes. Daarnaast vind je er ‘bubbels’ om geconcentreerd te werken. De hoger gelegen kantoorruimtes zijn enkel toegankelijk voor AXA-medewerkers. Elk verdiep heeft een andere aankleding om diversiteit binnen het gebouw te brengen.
Sales en Marketing Director Belux Raphaël Ceuppens (Tarkett)
Creativiteit, het spelen met aspecten, dimensies, kleuren en structuren, zorgen ervoor dat de verschillende visuele afgebakende zones en wandelpaden zorgen voor een aangename werksfeer. “AXA draagt net zoals Tarkett en De Derde Long waarden zoals verantwoord ondernemen en duurzaamheid, hoog in het vaandel. Het afstemmen van de waarden van alle betrokken partijen is van het grootste belang. Hierbij voldoet AXA dan ook aan haar wereldwijde engagement en focust zich daarbij op drie belangrijke pijlers: Planet, People en Profit.”
AXA koos ervoor om te verhuizen van een groene zone in de rand van Brussel, naar het stadscentrum in de nabijheid van grote treinstations. Dit heeft door de 2.000 werknemers die hier tewerkgesteld zijn in de hoofdzetel en de verschillende bezoekers die hier komen, een onmiddellijke impact op het verkeer en het milieu in de Brusselse regio. Een tweede gedeelte daarin is de recycleerbaarheid van de gebruikte materialen, wat heel belangrijk was voor de realisatie van dit project. “Dit sluit nauw aan bij de filosofie van Tarkett met betrekking tot de cradle-to-cradle certificering van haar tapijten. AXA heeft een voorbeeld gesteld naar verantwoord bouwen. En dat zal de gemeenschap zeker niet ontgaan.“
Luchtzuiverende en akoestische aspecten van Tarkett tapijttegels leveren een bijdrage aan een aangenamere werksfeer
Zaakvoerder Anthony Schrauwen (Interalu)
“AXA heeft voor zijn hoofdkantoor gekozen voor klimaatplafonds van het type SAPP. Wat wij zeer belangrijk vinden is dat we in het kader van de duurzaamheid, de energiezuinigheid, toch alle comfort kunnen bieden aan de gebruiker, maar zeker ook aan de ontwerper op esthetisch vlak. De gebruiker moet kunnen genieten van een aangename temperatuur en akoestiek, maar een architect moet goed gediend zijn op esthetisch vlak in het op maat maken van de wensen die hij heeft binnen het gebouw.”
Interalu betracht ervoor te zorgen dat het product zeer performant blijft en dat op alle vlakken: in dichtbezette kantoren, in minder bezette kantoren en in onafhankelijke cockpits.
Het juiste vermogen wordt steeds gekoppeld aan de juiste akoestische eisen van absorptie en overangsisolatie naar andere kantoren. Dit binnen een architecturale vrijheid om er voor te zorgen dat ook de esthetische kant en de integratie van techniek feilloos verlopen.
Aangename temperatuur en akoestiek
Interieur en lichtarchitecte Evy Peuters (Multiline)
“Multiline heeft hier maatwerklichtlijnen met LED boards voorzien, met geïntegreerde noodunits en ook daglichtsturing waarbij de lichtlijnen volledig uitgelijnd zijn met de plafondpanelen. Lichtberekeningen zorgen ervoor dat we nergens lichtpieken gaan creëren, zo zorgen we ervoor dat elke werknemer op elke plek een optimale lichtverdeling heeft. Daarnaast zorgen de ledboards ervoor dat we de warmtehuishouding kunnen controleren en zo duurzaamheid kunnen garanderen.”
Een sterk staaltje architectuur op gebied van integratie ten opzichte van zijn omliggende gebouwen, maar ook een mooi voorbeeld van een energiebewust en gezond binnenklimaat in een kantooromgeving.
“Bij de lichtlijnen van de traphallen hebben we ook de contouren gevolgd van de traptreden zelf. Daar zitten ook ledboards in verwerkt. Deze ledboards zijn perfect uitgelijnd met de bochten. Anderzijds is er ook noodverlichting in voorzien, daar zijn ook lichtberekeningen voor gemaakt zodat we voldoen aan de Europese norm.”
Een sterk staaltje architectuur
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten