Hedendaags klimaatcomfort bij herbestemming erfgoedgebouw

La Grand Poste in Luik herbestemming erfgoed

Bij de herbestemming van La Grand Poste als multifunctionele werkhub werd gekozen voor eiland klimaatplafonds. Zo geniet men nu van een ideaal binnenklimaat en verbeterde akoestiek en werd aanpasbaarheid of demonteerbaarheid in de toekomst voorzien.  

Projectinfo

Project: La Grand Poste
Locatie: Luik
Bouwjaar: 2022
Projectontwikkelaar: BPI Real Estate
Aannemer: BPC Group
Bouwpromoter: Noshaq
Architect: Altiplan architects
Partner: Interalu

Herwaarderen van erfgoed als incubator voor het opwaarderen van een wijk

Langs de oevers van de Maas vinden we La Grand Poste terug. Tot 2002 was dit iconisch gebouw de thuisbasis van bpost in Luik. In 2002 werden de activiteiten hier gestopt en werd het gebouw verkocht aan de particuliere sector. Na meerdere voorstellen werd er in 2017 uiteindelijk gekozen voor een project met een multifunctionele invulling: van co-working spaces tot een microbrouwerij in de kelder, met een Food Market en een afdeling Communicatie van de Universiteit. Het doel van het project was om een digitale en creatieve wijk te creëren rond La Grand Poste en dit in samenwerking met de Universiteit van Luik.

Klimaatcomfort en akoestische uitdagingen van het tussenverdiep

De uitdagingen van werken met dit geklasseerd erfgoed worden uiteengezet door architect Marek Kisielewicz: "La Grand Poste is een emblematisch gebouw dat representatief is voor een specifiek tijdperk met architectonische kwaliteit. Daarom zijn heel wat delen in dit gebouw geklasseerd zoals alle gevels, de daken en zelfs het raamwerk dat je hier kan zien in deze lokettenzaal. In de grote centrale ruimte, ofwel het atrium staan vier kolommen in het midden van een ruimte van 900 vierkante meter wat structureel progressief is voor die tijd.”

Oorspronkelijk was er geen tussenverdieping en veel minder bezetting in het gebouw en diende men zich dus ook geen zorgen te maken over de akoestiek. Maar door de multifunctionele invulling van het gebouw met een grotere bezetting komen daar verschillende criteria bij waaraan voldoen moest worden. “De grote hoogte van deze ruimte zorgde ervoor dat de bovenkant van het gebouw oververhit raakte. In die tijd geen probleem, maar als we vandaag de dag een comfortabele werkomgeving willen bieden aan alle bewoners, dan dienen we ook op dit niveau hiermee rekening te houden.”, licht Marek toe.

Klimaatplafonds Interalu op beide verdiepen van La Grand Poste Luik

Bouwen met de toekomst voor ogen

Bijzonder aan de invulling van dit gebouw is dat men goed heeft nagedacht over hoe het gebouw met de tijd mee kan evolueren. “Hoe breng je het oude en het nieuwe samen in uitvoering? Hoe tonen we respect voor die elementen met historische waarde? En hoe laat je toe dat alles herbestemd kan worden? Mocht men in de toekomst de invulling van deze ruimte willen aanpassen dan kan men alles demonteren wat we toegevoegd hebben: van de structuren tot het plafond en zelfs de technieken.”, vertelt Marek trots.

Marek Kisielewicz Altplan architects

Mocht men in de toekomst de invulling van deze ruimte willen aanpassen dan kan men alles demonteren wat we toegevoegd hebben. Marek Kisielewicz, Architect en partner Altiplan architects

Klimaatplafonds op tweede niveau

De historische waarde behouden en toch hedendaags klimaatcomfort bieden

Om de historische waarde van het gebouw te behouden en toch te zorgen voor een performante klimatisatie en verbeterde akoestiek werd gewerkt met verschillende klimaatplafonds in eilandvorm die perfect gecombineerd konden worden met de andere technieken in het gebouw. De keuze viel dan ook op SAPPceiling® van Interalu-LCC Plafonds omdat deze perfect aansluiten bij de gevraagde criteria.

Een functionele en esthetische uitwerking die past binnen de herbestemmingsvisie

Gunter Luypaert van Interalu-LCC Plafonds bevestigt de keuze van SAPPceiling®: “Naast het feit dat men hier op een duurzame en efficiënte manier de ruimte wenste te verwarmen was het akoestisch aspect hier van groot belang door de dubbele hoogtes in de ruimte. SAPPceiling® laat bovendien toe om met eilandvormen te werken tussen de bestaande structuren waardoor men een esthetische oplossing krijgt. SAPPceiling® is duurzaam en herbruikbaar omdat het opgebouwd is uit verschillende elementen die apart monteerbaar of demonteerbaar zijn. Die elementen worden overigens opgenomen in het Madaster register.”

Gunter Lupaert Interalu LCC Plafonds

Door met eilandvormen te werken tussen de bestaande structuren bekom je een esthetische oplossing voor de klimatisatie. Gunter Luypaert, Accountmanager Vlaanderen Interalu-LCC Plafonds

Detail klimaatplafonds met historische elementen en technieken
Akoestiek

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Panasonic Heating & Cooling Solutions
Nico
Aesy Liften

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten