Wat wordt nu het kantoor van de toekomst?

Live Stream Event

Live Stream Event

Maandag 14 juni 2021

Herbeleef het hier

header

Over de post-pandemische werkplek weten we slechts één ding zeker: dat niémand het zeker weet. Een consensus over de kantooromgeving van de toekomst blijft uit, maar gewapend met de expertise van enkele vakspecialisten trachtte De Derde Long op het najaarsevent van 22 november toch enige klaarheid te scheppen. Niet om de toekomst te voorspellen, wel om ze voor te stellen. Dat resulteerde in een handvest voor de bouwheer en architect die vandaag beginnen aan het kantoor van morgen.

De valkuil van thuiswerksurveys

Professor Frederik Anseel mocht de spits afbijten. Volgens hem is de coronacrisis een unieke gebeurtenis: het is een zeldzaam voorbeeld van een globale schok die overal ter wereld synchroon om zich heen grijpt. Daarom is de situatie zo interessant vanuit zijn oogpunt, een gedragspsychologisch perspectief: “De situatie sleept al twee jaar aan – tijd genoeg om gewoontes ingebakken te krijgen. We staan aan het einde van het begin van een nieuw normaal, en wereldwijd worstelen bedrijven met dezelfde vraag: hoe gaan we verder vanaf hier?”

Anseel

HR betrekken bij het kantoor van de toekomst is niet zonder enig risico, want wie als organisatie denkt menselijk gedrag te kunnen voorspellen, is eraan voor de moeite."

- prof. dr. Frederik Anseel, UNSW Business School

Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Intussen hebben werknemers de pandemie aangegrepen om stil te staan bij hun loopbaan, tijdsindeling, work-life balans… Toch benadrukt Anseel dat men rekening moet houden met een fundamenteel psychologisch inzicht: “mensen zijn zeer slecht in het voorspellen van hun eigen gedrag in risicosituaties. Pas dus op met surveys om te polsen naar hybride- en thuiswerk. Vaak weten werknemers het zélf niet zo goed.”

Leren van fouten uit het verleden

Anseel vervolgt: “HR betrekken bij het kantoor van de toekomst is niet zonder enig risico, want wie als organisatie denkt menselijk gedrag te kunnen voorspellen, is eraan voor de moeite. Zo kwam de goedbedoelde evolutie naar landschapskantoren – een historische fout – als een boomerang terug in het gezicht van HR-diensten wereldwijd. Onthoud vooral dat kantoorgebouwen ten dienste moeten staan van mensen, en best zo flexibel mogelijk ontworpen en ingericht worden, zodat de kantooromgeving en de mensen die er werken zich zeer snel kunnen aanpassen. Bouwers die denken menselijk gedrag te kunnen voorspellen of reguleren koesteren ijdele hoop.”

Geen blauwdruk, wel oriëntatiepunten

Stefaan Vandist, foresight & innovation consultant, onderschrijft Anseels waarschuwing dat de toekomst zeer moeilijk te voorspellen is, maar plaatst toch een kanttekening: “we kunnen de toekomst niet voorspellen, maar wel voorstellen. Met de juiste tools en de nodige expertise, kom je tot berekende aannames en scenario’s. De onvoltooide bètaprincipes die we daaruit puurden vormen geenszins dé blauwdruk voor het kantoor van de toekomst, maar bieden wel oriëntatiepunten om beslissingen te nemen in een tijd vol onzekerheid. Die oriëntatiepunten hebben we in een handvest gegoten waarmee bouwers aan de slag kunnen rond het kantoor van de toekomst.”

VD Bulcke

 

Er is geen one-size-fits-all: elk bedrijf heeft een ander DNA, en moet zelf bepalen wat best werkt voor hen."

- Annick Vandenbulcke, Colliers Belgium

Geen one-size-fits-all

Annick Vandenbulcke (Colliers), Kurt Florus (NNOF) en Philippe Van der Velpen (Prepared Minds) waren duidelijk over de toekomst van het kantoor. Vandenbulcke: “dé blauwdruk van het kantoor van de toekomst bestaat simpelweg niet. Er is geen one-size-fits-all: elk bedrijf heeft een ander DNA en moet zelf bepalen wat best werkt voor hen. Bovendien heeft de coronacrisis bewezen dat flexibiliteit in inrichting en in aanbod van soorten werkplekken geen overbodige luxe is: zo kan je veel beter inspelen op nieuwe, soms abrupte ontwikkelingen.”

Werknemers tegen zichzelf beschermen

Kurt Florus, expert in een duurzame transformatie van de werkomgeving, onderschrijft Vandenbulckes observatie, en benadrukt daarbij dat een overgang naar nieuwe werkvormen best gepaard gaat met duidelijke regels en afspraken - ook om mensen tegen zichzelf te beschermen. “Thuiswerk vervaagt de grens tussen thuis en werk. Er zijn werknemers die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds ontiegelijk laat zouden blijven doorwerken. Het nieuwe werken moet gepaard gaan met duidelijke regels rond arbeidshygiëne, om overbelasting te voorkomen,” zegt Florus.

Florus


Het nieuwe werken moet gepaard gaan met duidelijke regels rond arbeidshygiëne, werktijden,..."

- Kurt Florus, NNOF

Werkondersteunend, niet werkbepalend

Interieurarchitect Philippe Van der Velpen staat Florus bij: “Het gaat erom mensen voldoende regelcapaciteiten te geven om hen te laten werken op de voor hen best denkbare manier. Kantoorbouwers en organisaties benaderen het kantoor best met een zo ruim mogelijke blik."

VD VELPEN


We moeten beseffen dat kantoorinfrastructuur een werkondersteunende functie heeft, geen werkbepalende."

- Philippe Van der Velpen, Prepared Minds

Hij licht toe: "Het gaat om meer dan enkel een kantoorgebouw, het gaat ook om het individu dat erin moet werken, zijn of haar thuiswerkplek als integraal onderdeel van de toekomstige manier van werken, de brede maatschappelijke en ecologische context… We moeten beseffen dat kantoorinfrastructuur werkondersteunend moet zijn, niet werkbepalend.”

 

Download het handvest

Download: Handvest voor Bouwers

Fotogalerij

Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long
Event Derde Long

Programma

17 30

Ontvangst

18 30

Introductie: wat wordt nu het kantoor van de toekomst?

18 35

Cohousen met geothermische warmtepompen: dubbel duurzaam

Aan de beslissing om in een cohousingproject te stappen is een sociale component verbonden. Het aspect duurzaamheid blijkt echter ook een belangrijke factor. Dat geldt althans voor de bewoners van het cohousingproject Boldershof in Stene (Oostende), die er bewust voor hebben gekozen om voor de verwarming en ventilatie van hun wooneenheden gebruik te maken van duurzame technologie van Itho Daalderop, waaronder geothermische warmtepompen.

18 40

Frederik Anseel (UNSW Business School Sydney): Betrek HR vooral niet bij het kantoor van morgen?

Voor Frederik Anseel is de coronacrisis een heet hangijzer; getuige daarvan ook Anseels meest recente werk, een overzichtspublicatie in Amercian Psychologist waarin eerdere onderzoeksinzichten werden toegepast op het ontstaan van nieuwe werkpraktijken. Ook voor de toekomst zal de rol van HR specifiek moeten gedefinieerd worden wanneer we gaan nadenken over het kantoor van morgen.

18 55

Een clubhuis als kantoor van de toekomst?

Als absolute referentie in de designwereld en expert in kantoormeubilair is Vitra uitstekend geplaatst om een heldere visie op de inrichting en werking van het kantoor van de toekomst te geven, zeker in combinatie met de expertise van Colliers op het vlak van kantoorgebruik en de zakelijke vastgoedmarkt.

19 00

Het kantoor van morgen. Handvest voor bouwers.

De toekomst voorspellen? Met de juiste tools en de nodige expertise, kom je toch tot berekende aannames en scenario’s. Dat is wat Stefaan Vandist, foresight & innovation consultant, gedaan heeft in de aanloop naar dit evenement. Hij formuleerde enkele bètaprincipes rond het kantoor van de toekomst, en rond de rol daarin voor bouwheer, architect en HR. Als eindresultaat brengen we ‘Het kantoor van morgen. Handvest voor bouwers.’ met de visies van onderstaande experten:

 

  • Jan Denys (Randstad)
  • Annick Vandenbulcke (Managing Director en Head of Occupier Advisory Colliers)
  • Liesbeth Reekmans (Verantwoordelijke discipline Bouwen en Gebouwen IBEVE/IDEWE)
  • Paul Janssen (Program Development MaAB  BNP Paribas Fortis)
  • Kurt Florus (Business Unit Director, NNOF – Duurzame transformatie werkomgeving)
  • Philippe Van der Velpen (Interior Architect & Senior workspace consultant, Prepared Mind)
19 55

Gamma, een brandbeveiligde Derde Long

De derde long van een gebouw afdoende beveiligen tegen brand is nooit een voor de hand liggende opgave. De vestiging van Gamma in Roeselare brandveilig maken was extra complex: het is het grootste filiaal van België, en het assortiment telt heel wat producten die extra aandacht vereisen (hout, ontvlambare vloeistoffen…). Somati Systems NV ging de uitdaging met succes aan.

20 00

Aansluitend: netwerkmoment met walking dinner

Dit event wordt u gratis aangeboden dankzij de partners van De Derde Long.

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Panasonic Heating & Cooling Solutions
Nico
Aesy Liften

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten