Investeren in duurzaamheid(labels) in de bouw, zin of onzin? De impact ervan op gebruikers en investeerders.
Duurzaamheidslabels: is het sop de kolen wel waard?
"The times they are a-changin". In de zestiger Jaren prevelde Bob Dylan het keer op keer. Hij heeft vandaag nog altijd gelijk. Ze veranderen terwijl je er zit op te kijken. En we moeten mee met de trein. Die van de duurzaamheid, low carbon en circulariteit. Duurzame groei gaat niet ten koste van natuur en milieu. Economische groei gaat niet ten koste van de groeimogelijkheden in de toekomst. Maar hoe meten we die duurzaamheid? Met labels, tientallen, de ene al prijziger als de andere. Is het sop te kolen waard? En hoe kunnen we al die behaalde principes ook borgen?
“Wie een gebouw neerzet met als doel een label te behalen slaat de bal compleet mis.”
Zo hard stelt Steve Van den Brandt van Encon het. “Labels zijn marketingtools die allemaal een andere invalshoek, andere prioriteiten hanteren. Wat wél belangrijk is zijn de principes die achter deze labels schuilgaan. Duurzaamheid is een transitie die inzet op exponentiële groei. Dààr moeten we mee aan de slag.”
Duurzaamheid is een balans tussen ecologisch, sociaal en economisch belang.”
- Steve Van den Brandt, Business Unit Manager Green Building Encon
We willen de transitie waarmaken maar de wet staat soms in de weg.
“Alles wat wij ontwikkelen wordt afgetoetst op 3 vlakken,” verduidelijkt Trees Verhoogen van Nextensa. “Onze klimaatadaptieve gebouwen hebben steeds een impact op de omgeving en zorgen voor een duurzame gemeenschap. Alleen als we de klimaatwetten van Europa volgen en toepassen zullen we de transitie overleven. De 6 objectieven van de EU-Taxonomy moeten we stuk voor stuk ontleden op ons eigen bedrijf. De duurzaamheidslabels zorgen in diezelfde context voor een kader. Maar soms is een te enge lokale wetgeving een onoverwinbaar obstakel.”
Weg van de ‘mono-functionele ruimte’ moeten we streven naar plekken waar leven, werken en ontspannen in elkaar vloeien.”
- Trees Verhoogen, Project Manager Nextensa
Europa heeft heel goed begrepen dat er 'no way back' is.
Het voormalige goederenstation Tour en Taxis in Brussel wil een trekkersrol spelen op het vlak van duurzaamheid. Een ‘place you prefer’ noemt vastgoedinvesteerder en ontwikkelaar Nextensa deze groene werk- en leefhub. Eén van de eerste huurders van kantoorruimte was organisatieadviesbureau Accenture. Een heel bewuste keuze, zo blijkt.
“We proberen een goeie werkomgeving te creëren met heel veel flexibiliteit,” benadrukt Sam Dils van Accenture.
“Uw vastgoedportefeuille heeft een impact op uw ESG’s. Die omvatten de carbon output met o.a. de optimalisering van het woon- werkverkeer. Het sociale luik mikt vooral op flexibiliteit en werkcomfort en, het aspect governance benadrukt onze maatschappelijke taak.”
Op onze weg naar ‘Net-Zero’ zijn we goed halfweg.”
- Sam Dils, Facilities Manager, Health & Safety Lead Accenture
“Transmissie…goed en wel. Maar wie zal dat betalen?” Een pakkende opener van Luk D’huyvetters van BNP Parisbas Fortis.
“Sustainable finance is een hot topic vandaag. Bij de financiering van nieuwe projecten nemen we ook de duurzaamheidsambities van de bouwheer mee in rekening. We hebben een eigen Sustainable Business Competence Centre waarmee we onze (potentiële) klanten triggeren om echt te gaan voor die transitie om de ESG-matrix te vertalen in hun project.”
De ESG-component van de kredietappreciatie is cruciaal.”
- Luk D'huyvetters, Manager Real Estate Finance BNP Paribas Fortis
Downloads
- Download de presentatie: Valorisatie van duurzaamheidslabels – Steve Van den Brandt - 24 oktober 2022
- Download de presentatie: Uitdagingen voor een wereld in transitie – Trees Verhoogen - 24 oktober 2022
- Download de presentatie: Duurzaamheid binnen Accenture – Sam Dils - 24 oktober 2022
Fotogalerij
Programma
Ontvangst
Tapijt kan stress wegnemen en absenteïsme verminderen dankzij Tarkett
Introductie - Impact van duurzaam bouwen voor de investeerder en de gebruiker
Bij de renovatie van Campus Aquafin vormden de klimaatplafonds van Interalu een hele grote meerwaarde.
Steve Van den Brandt - Encon
Valorisatie van duurzaamheidslabels
In de keynote "Valorisatie van duurzaamheidslabels" leiden we u eerst door hun unieke visie op duurzaamheid en labels. Vertrekkend van de duurzaamheidsambitie van klanten, zal ook het "waarom" van duurzaamheidslabels onder de loep genomen worden. Er wordt gekeken naar het standpunt van verschillende stakeholders en het label zelf wordt niet als einddoel gehanteerd.
In het tweede deel gaan we dieper in op het business model van Infinity. Vanuit het "walk-the-talk" perspectief heeft Encon namelijk één van de meest duurzame gebouwen van Europa gerealiseerd, genaamd Infinity, met LEED Gold, LEED Zero Carbon, BREEAM Outstanding & geïnspireerd door WELL. Tevens worden enkele duurzaamheidscriteria (akoestiek, verlichting,…) besproken vanuit de implementatie o.b.v. toegevoegde waarde.
De link tussen de ambities van de opdrachtgever, de verschillende duurzaamheidslabels, duurzame communicatie & financiering wordt duidelijk vertaald naar de business uitdagingen van vandaag. Met andere woorden, wat levert een duurzaam gebouw ons op, waarbij het label geen einddoel is? Wat betekent duurzaamheid vanuit het perspectief van operations, financing, customer needs, human resources & corporate governance?
Human Centric Lighting bij VMA dankzij Multiline
Trees Verhoogen - Nextensa
Uitdagingen voor een wereld in transitie
Welke uitdagingen komen op ons af?
IMPACT VAN DUURZAAM BOUWEN VOOR INVESTEERDER EN GEBRUIKER
Waardecreatie door klimaatbestendig en toekomstgericht vastgoed.
De klimaatcrisis laat zich steeds sterker voelen, materialen worden schaarser en de eisen die gebruikers aan hun omgeving opleggen hoger.
Een cocktail die de vastgoedsector in sneltempo dwingt om zich heruit te vinden om al deze uitdagingen aan te gaan.
Wat verwachten gebruikers? Hoe kan je aantonen dat je gebouw een positieve impact heeft op de leefomgeving? Wat zijn de uitdagingen van de komende jaren?
Trees Verhoogen zal samen met Sam Dils (Accenture) en Luk D'huyvetters (BNP Paribas Fortis) in deze sessie toelichten hoe vastgoed kan anticiperen op al de huidige uitdagingen én verder kan gaan dan wat er momenteel in wetgeving vastgelegd wordt.
Aan de hand van de case study ‘Tour & Taxis’ zal besproken worden hoe er vanuit een brede benadering met duurzame herontwikkelingsprojecten vastgoed gecreëerd kan worden die een echte positieve impact heeft op de gebruiker en de omgeving.
Gezond, aangenaam en comfortabel werken bij Maasmechelen Village dankzij Mitsubishi Electric
Theuma als partner bij Kamp C, het meest circulaire gebouw van de Benelux
Netwerkmoment
Dit event wordt u gratis aangeboden dankzij de partners van De Derde Long.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten