RESIDU-EREN over hetgeen er al is. Het vakmanschap van het herbestemmen.

Gratis inspiratie event

Maandag 14 oktober 2024

Van 17.30 tot 21.30 uur

CommunicatieCampus, Gent

DeDerdeLong homepage beeld

INSPIRATIE EVENT:

  • Minder ruimte vraagt om meer architectuur.
    Dimitri Minten I Architect & Vennoot I RE-ST
  • Wat als we optimalisatie van een gebouw benaderen vanuit ruimtelijke ervaring?
    Caroline Voet I Architect, designer & eigenaar I Voet architectuur
  • Over de ingeving van het moment en het plaatselijke inzicht
    Laura Muyldermans I architect & gastdocent KU Leuven

Met het begrip ‘residueren’ gaat Dimitri Minten van RE-ST op zoek naar hoe we eervol om kunnen gaan met dat wat er overblijft, met ons bestaand patrimonium op verschillende schalen. Hun pleidooi voor het niet-bouwen vertrekt vanuit de vaststelling dat niet elke ruimtelijke behoefte noodzakelijk hoeft te leiden tot een nieuw gebouw. Het is een uitnodiging om als ontwerper meer in te zetten op de bestaande gebouwenvoorraad waardoor we minder materialen moeten ontginnen en niet onnodig bijkomende ruimte moeten innemen.

Het is datgene wat de ontwerpraktijk van RE-ST met Caroline Voet en Laura Muyldermans verbindt. Het ontwerpend vermogen inzetten om ruimtelijke behoeften beter te kunnen benoemen én ze daarnaast ook ruimtelijk te vertalen in gebouwde ruimte, of ze nu monumentaal of banaal is. De residuele waarde van een gebouw trachten te herwaarderen vanuit een blik naar en vanuit het interieur ervan.

Tijdens de lezingen zullen zowel het theoretisch kader als vele concrete cases aan bod komen, die tonen hoe hun ontwerppraktijken omgaan met hetgeen er is.

Programma

17 30

Ontvangst

18 30

Introductie

18 35

Verzorgd sanitair als cruciale factor in ons welbevinden - GO! basisschool De Sterrenhemel in Machelen met Geberit Bekijk case

18 40

Dimitri Minten I Architect & Vennoot I RE-ST
Minder ruimte vraagt om meer architectuur.

Met het begrip ‘residueren’ gaat RE-ST op zoek naar hoe we eervol om kunnen gaan met dat wat er overblijft, met ons bestaand patrimonium op verschillende schalen. De strategie herkadert bestaande plekken en gebouwen vanuit het verminderen, herbruiken en recycleren van materialen, en vanuit het doorgeven van waardevolle mentale aspecten zoals tradities en typologieën. Het bestaande patrimonium beschouwen ze als residu.

Hun pleidooi voor het niet-bouwen vertrekt vanuit de vaststelling dat niet elke ruimtelijke behoefte noodzakelijk hoeft te leiden tot een nieuw gebouw. Het is een uitnodiging om als ontwerper meer in te zetten op de bestaande gebouwenvoorraad waardoor we minder materialen moeten ontginnen en niet onnodig bijkomende ruimte moeten innemen. Het is een gezonde weerstand die ze ingekapseld hebben in hun architectuurpraktijk.

19 10

Hedendaags klimaatcomfort bij herbestemming erfgoedgebouw - La Grand Poste Luik met Interalu Bekijk case

19 15

Caroline Voet I Architect & Eigenaar I Voet architectuur
Wat als we optimalisatie van een gebouw benaderen vanuit ruimtelijke ervaring?

Door te ontwerpen vanuit ruimtelijke ervaring en de gelaagdheid van een gebouw, kan je net met kleine ingrepen een uitzonderlijke plek genereren. Gebouwen hebben een gelaagdheid aan ruimtelijk elementen; denk aan schaal en geometrie, daglicht en oriëntatie, materialiteit, kleur en textuur. Het zijn elementen die sensorieel ervaren worden. Het gaat dan over architectuurcultuur en de kracht van een architectuurtaal. Tijd en geheugen, de geschiedenis van een plek, de typologie en de interne logica, de connectie met de stad en het landschap geven een rijkdom aan betekenissen. Ook het gebruik van een plek en de beweging binnen haar ruimtelijke sequensen zijn meerlagig. Vanuit het lezen, begrijpen en inzetten van deze lagen kunnen we rijke ontwerpen creëren met gerichte ingrepen die een versterkende dialoog aangaan met het bestaande. Elementen als verbinding, rust, inclusie, intimiteit en ook veiligheid, allemaal gebonden aan ervaring, kunnen zo meegenomen worden als primaire condities, en niet enkel als resultaat.

19 45

Relighting voor forse energie-efficiëntie en geoptimaliseerd lichtcomfort - hoofdkantoor Donaldson Europe Leuven met Multiline Bekijk case

19 50

Laura Muyldermans I Architect
Over de ingeving van het moment en het plaatselijke inzicht

Hoe herdenken we het begrip waardevolHoe ontwerpen we met datgene dat reeds gebruikt werd om te vermijden dat we dingen weggooien die nog waardevol zijn? Kunnen we herstellen wat fysiek en/of mentaal vervallen is, en de eindigheid omarmen? Vanuit een dieper begrip voor een specifieke tijdsgeest en zijn architecturale vorm groeien hedendaagse, nieuwe eigenheden zonder het verleden de rug te keren. Ze verbreden een blik en creëren een universum aan mogelijkheden.

20 20

Reflectiemoment Dimitri Minten

20 25

Geslaagd concept van een future-proof inrichting - hoofdkantoor Bekaert Zwevegem met Vitra Bekijk case

20 30

Netwerkmoment

Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega's en nieuwe contacten bij te praten.

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Panasonic Heating & Cooling Solutions
Nico
Aesy Liften

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten