Avondsessie: Ruimtelijke ordening

Maandag 27 mei 2018

Van 18:00 tot 20:30

Auditorium4

CommunicatieCampus
Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent

Ruimtelijke Ordening

Op maandag 7 mei gaven vertegenwoordigers van het lokale (stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele), provinciale (Directeur Directie Ruimte Mark Cromheecke) en Vlaamse beleidsniveau (Minister Schauvliege) hun visie op de ruimtelijke ordening in Vlaanderen. Het werd een boeiende avond voor de 160 aanwezige bouwprofessionals.

Iedereen in Vlaanderen is het er ondertussen over eens dat we op een andere manier moeten gaan bouwen. Maar hoe pakken we dit aan? De drie vooraanstaande sprekers lieten hun licht schijnen op de kwestie.

betonstop

Betonstop staat niet gelijk aan bouwstop

De spreiding van de bebouwing in Vlaanderen veroorzaakt druk op de natuur, meer kosten voor de aanleg van nutsvoorzieningen, meer energieverbruik, meer verkeershinder en meer CO2-uitstoot. Vandaag bedraagt het ruimtebeslag nog 6 ha per dag. De Vlaamse overheid wil dit halveren tegen 2025 en uiteindelijk terugdringen tot nul ha tegen 2040. Ze bepaalde vier beleidskaders voor de lokale en provinciale besturen: het verhogen van het ruimtelijk rendement, het versterken van de open ruimte, het samenwerken over de verschillende niveaus heen en ten slotte het versterken van de economische en energetische ruggengraat.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, beschouwt het huidige Beleidsplan Ruimte Vlaanderen als een echte trendbreuk. “We gaan wel degelijk blijven bouwen, maar op basis van de mogelijkheden die er nog zijn en met de ruimte die we reeds hebben aangesneden.” De minister ziet veel positieve kanten aan het verhaal: “Alle betrokken partijen: bouwheren, architecten, studiebureaus, aannemers, projectontwikkelaarsoverheden… moeten als volwaardige partners de cultuuromslag maken. Dan kunnen we prachtige resultaten laten optekenen.”

We ruilen het groeimodel voor een transformatiemodel, waarbij we de ruimte op een andere manier inrichten. Minister Joke Schauvliege

Mark Cromheecke

Ruimte is een schaars goed

Mark Cromheecke (Directeur Directie Ruimte Oost-Vlaanderen) verduidelijkte de provinciale benadering van de ruimtelijke ordening in het plan ‘Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’. Oost-Vlaanderen telt 1,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van 300.000 ha, dat is 2.100 m2 per inwoner. “Ruimte is in onze provincie dus een schaars goed, waar je bedachtzaam moet mee omspringen. En dat is nu net wat beleidsplanning inhoudt,” vertelt hij.

Klimaatverandering, globalisering, bevolkingsgroei, migratie, schaarse grondstoffen, het mobiliteits- en energievraagstuk, nieuwe technologieën… het komt allemaal samen in de ruimte rondom ons. Dat biedt ons zowel uitdagingen als opportuniteiten voor de toekomst. “Het doel van het provinciale beleid is om de toekomstgerichte plannen af te stemmen op de sociaal-ruimtelijke praktijk. Precies daarom moeten we zeer mobiliserend werken,” besluit Mark Cromheecke.

Ruimtelijke beleidsplanning moet minstens mobiliserend werken. Wie altijd het wijsvingertje opsteekt krijgt vaak een onkuise vinger als antwoord.
Mark Cromheecke

peter vanden abeele

Een bouwmeester bouwt niet

Peter Vanden Abeele kwam zijn takenpakket als eerste Gentse bouwmeester verduidelijken. Hij vervult 4 concrete rollen: hij adviseert het stadsbestuur om een helder en open bouwproces op te zetten, hij bouwt bruggen tussen de verschillende actoren in de stad, hij denkt na over het creëren van een eigen en eigentijdse bouwcultuur en hij draagt bouwstenen aan voor een toekomstige verstedelijking.

Vanuit een helikopterblik tracht ik slimme koppelingen te maken tussen de verschillende uitdagingen waar onze stad voor staat,” vertelt de bouwmeester. “Ik tracht te denken voorbij de grenzen van de huidige stad. In Gent is de verdichting eigenlijk al een feit. De stad zal woonoplossingen moeten vinden op maat van uiteenlopende doelgroepen: tweeverdieners, 1-inkomensgezinnen, studenten, ouderen, nieuwkomers, kwetsbare groepen, opvanginitiatieven… door te bouwen aan een rechtvaardige stad. Ondanks de groeipijnen heeft Gent alle troeven in handen om de uitdagingen van de toekomst met succes aan te gaan, namelijk ontwerpkracht en organiseerkracht.

Het doel van mijn bouwmeesterschap is om met alle actoren samen na te denken hoe we kunnen bouwen aan deze stad.
Peter Vanden Abeele

De drie sprekers verdedigen dus het principe om het ruimtebeslag een halt toe te roepen met het oog op een leefbare toekomst voor iedereen. Tegelijk zien ze hierin ook tal van opportuniteiten voor de bouwsector.  Van een bouwstop is geen sprake.

Fotoreportage

Ruimtelijke ordening 1
Ruimtelijke ordening 2
Ruimtelijke ordening 3
Ruimtelijke ordening 4
Ruimtelijke ordening 5
Ruimtelijke ordening 6
Ruimtelijke ordening 7
Ruimtelijke ordening 8
Ruimtelijke ordening 9
Ruimtelijke ordening 10
Ruimtelijke ordening 11
Ruimtelijke ordening 12
Ruimtelijke ordening 13
Ruimtelijke ordening 14
Ruimtelijke ordening 15
Ruimtelijke ordening 16
Ruimtelijke ordening 17
Ruimtelijke ordening 18
Ruimtelijke ordening 19

Downloads

Programma

18 00

Ontvangst

18 30

Beleidsvisie minister Schauvliege

19 15

Mark Cromheecke (Directeur Directie Ruimte Oost-Vlaanderen)

19 30

Peter Vanden Abeele (Stadsbouwmeester in Gent)

19 45

Interactief debat + QA

20 30

Netwerkreceptie

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Panasonic Heating & Cooling Solutions
Nico
Aesy Liften

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten