Wordt onze gezondheid ook bepaald door architectuur? De impact van akoestiek, licht en binnenklimaat.

Gratis inspiratie event

Maandag 23 oktober 2023

Van 17.30 tot 21.30 uur

CommunicatieCampus, Gent

Herbeleef het hier

Wordt onze gezondheid ook bepaald door architectuur?

INSPIRATIE EVENT:

  • HOE BOUWEN WE AAN EEN GEZONDE STAD?
    Marianne Lefever (Healthy City Design Expert van PosadMaxwan)
  • ROBUUSTE AKOESTISCHE BOUWCONCEPTEN VOOR GEZONDE EN COMFORTABELE WONINGEN Lieven De Geetere (Specialist akoestiek van Buildwise)
  • HUMAN CENTRIC LIGHTING: LICHTZINNIG?
    Wouter Ryckaert (Professor aan KU Leuven)
  • GEZONDHEIDSIMPACT ALS BASIS VOOR LUCHTKWALITEITSNORMEN?
    Jelle Laverge (Professor aan UGent) 

Vooruitstrevende concepten veranderen onze manier van leven en werken. Maar wie houdt in de gaten dat deze transities wel degelijk de beloofde verbetering met zich meebrengen? We gaan na wat de impact van onze leefomgeving is op onze gezondheid en verdiepen ons in tendensen over binnenklimaat, licht en akoestiek.

Een stad als ontdekkingsruimte

Bouwconcepten evolueren aan een duizelingwekkend tempo. Veel te weinig staan we stil bij de impact op onze gezondheid binnen die nieuwe contexten. Houden bouwtrends voldoende rekening met ons welzijn? Krijgen we voldoende én het juiste licht binnen? Nemen sonore geluiden niet te veel van onze energie weg? Zijn we nog veilig en bestand tegen de architecturale ommezwaai naar morgen? Hoe kunnen we heel wat welvaartsproblemen en chronische aandoeningen aanpakken?

Volgens Urban Futurist Marianne Lefever is een gezonde stad een compilatie van meerdere well-being componenten. Schone lucht, water, grond en geluid zijn key-assets. Om een stad leefbaar te maken zijn actieve mobiliteit (fietsen, bewegen) en echte sterke verbonden groen-blauwe structuren die ecosystemen kunnen ondersteunen noodzakelijk. Daarnaast dient de stad toegankelijkheid te zijn voor iedereen. Heeft iedereen binnen de 15 minuten te voet of per fiets toegang tot zijn werk, shopping, onderwijs, gezondheidsorganisaties, ontspanning en cultuur? Is het er betaalbaar wonen en leven? En zijn er voldoende plekken in de publieke ruimte om buren of vrienden vrij (gratis) te ontmoeten?

Kinderen van vrije uitloop

"Vroeger bekeek ik de stad als het ware vanuit een ingenieursvisie als een systeem." vervolgt Marianne Lefever. "Echter, om een inclusieve stad te ontwikkelen stel je jezelf best de vraag: op welk plek zouden mensen hun kinderen willen laten opgroeien? Een inclusieve stad dient een vrije en veilige omgeving te zijn, fijn om te verblijven en waar mensen van verschillende slag of stoot, en ongeacht hun leeftijd, elkaar kunnen ontmoeten in de publieke ruimte".

 

Marianne Lefever

In een inclusieve stad zijn ontmoetingsruimtes niet leeftijdsgebonden. Marianne Lefever - Urban Futurist PosadMaxwan

“Onze omgeving is voor 70% verantwoordelijk voor alles wat ons, direct of indirect, gezond maakt. Daar moeten we dus anders mee gaan omspringen. Een schone leefomgeving is een directe link met onze gezondheid maar we vergeten een paar zaken. Geluid komt nooit op de eerste plaats en toch is akoestiek een ‘gamechanger’. Ook al speelt zich veel af op het mentale niveau, toch worden we ons steeds meer bewust van gezondheidsakoestiek.” Lieven De Geetere van Buildwise kent het belang van akoestiek als geen ander.

“Er zijn verschillende vormen van isolatie die het mogelijk maken storende geluiden te weren. We denken daarbij aan luchtgeluidsisolatie, contactgeluidsisolatie en gevelisolatie. Denk daarnaast ook aan het weren van geluidshinder door installaties vb huishoudelijke toestellen, het beheersen van nagalm in bijvoorbeeld een gemeenschappelijke gang of geluidsemissie door gebouwen op de buitenomgeving bijvoorbeeld door hvac-sytemen."

In het Technisch Voorschrift TV281 heeft Buildwise verschillende robuuste bouwconcepten uitgewerkt aan de hand van ontwerp- en uitvoeringsrichtlijnen waarmee ontwerpers en uitvoerders aan de slag kunnen gaan. Hierin werden eveneens praktische tips & tricks meegegeven om geluidsproblemen op de werf zelf te vermijden.

Lieven De Geetere

Geluidsoverlast is een samenspel van elkaar versterkende factoren. Lieven De Geetere - Afdelingshoofd Akoestiek Buildwise

Human Centric Lighting, het licht dat een invloed heeft op ons bioritme, wordt steeds ingrijpender toegepast. De mens gaat meeleven op het lichtritme van de nacht en gaat de positieve lichtimpuls stimuleren. Daar is ook Prof. Wouter Ryckaert van KU Leuven van overtuigd.

Ga een lichtje scheppen

“Onze voorouders leefden voor 90% van hun tijd buiten. Nu zitten we 90% binnen. En toch gaat het merendeel van onze werkingskost naar energie en personeel terwijl verlichting 1 van de 9 well-being aspecten is. Wanneer verlichting in een organisatie aan bod komt, wordt er al te snel gegaan voor de eenvoudige oplossingen met de focus op energie-efficiëntie zonder daarbij echt het welzijn van de gebruiker voorop te zetten."

Studies tonen duidelijk aan: te veel artificieel licht leidt tot slaapproblemen, depressie en zelfs agressiviteit bijvoorbeeld in woonzorgcentra. Kunstlicht ’s avonds onderdrukt de melatonine en zorgt voor slaapproblemen, we krijgen minder licht binnen overdag en de ‘bom’ daglicht dat we ’s morgens nodig hebben, blijft uit. Een gouden tip van Wouter Ryckaert: “Ga eens een ‘lichtje’ scheppen met jouw koffiepauze ’s morgens."

Daglicht! Daglicht! Daglicht!

Het lichtontwerp van een gebouw dient in eerste plaats zo veel mogelijk daglicht binnen te brengen. Daarnaast kunnen we dankzij led-toepassingen lichteffecten nodig voor ons bioritme effectief gaan toepassen. Met een voorkeur voor indirecte verlichting; dicht bij de ogen van de gebruiker maar niet verblindend. Denk daarbij aan indirecte verlichting op lichtgekleurde wanden en plafonds in functie van reflectie of staande lampen. Humac Centric Lighting hoeft niet in elk deel van het gebouw opgenomen te worden maar zet je in waar mensen te weinig daglicht hebben.

Wouter Ryckaert

Daglicht is veel sterker dan gelijk welk geneesmiddel. Wouter Ryckaert - Professor KU Leuven

“Jaarlijks ademen we 2,5 ton lucht in,” haalt Prof. Jelle Laverge aan. “En mocht die lucht dan nog gezond zijn! Ja, onze binnenlucht bevat voornamelijk schadeloze stoffen maar het is net in dat kleine beetje reststoffen met schadelijke polluenten zoals ethanol, fijn stof, formaldehyde en stikstofdioxide dat gezondheidsproblemen schuilen.”

“Van onze levensjaren brengen we bijzonder veel tijd door in gebouwen en onze woningen, waaronder specifiek onze slaapkamer.” vervolgt Jelle. Ventileren dan maar? Maar niks is zo eenvoudig. Naast chronische bloostelling dient ook acute bloostelling bekeken te worden, vocht en perceptie (geuren). En welk effect heeft ventilatie op virussen op de lange termijn? Als we willen dat gezonde binnenlucht zo evident is als veilig water van de kraan drinken, dan weten dat er nog heel wat werk aan de winkel is.

Jelle Laverge

Onderschat de impact van een gezond binnenklimaat in je eigen slaapkamer niet. Jelle Laverge - Professor UGent

Fotogallerij

De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long
De Derde Long

Programma

18 25

Unieke architecturale vormen van Mix Brussels duurzaam uitgevoerd met glasvezelversterkt gips - met Gyrex

18 30

Introductie

18 35

De uitdagingen van de ronde vorm van het nieuwe bedrijfsgebouw van TVH Equipment op de sanitaire leidingen - met Geberit

18 40

Marianne Lefever - Urban Futurist | Healthy City Design Expert - PosadMaxwan
De gezonde stad: groen en duurzaam

Een klimaatplan, een mobiliteitsplan, een smart city plan, voor elke transitie heeft de moderne stad een plan. Maar is er ook een welzijnsplan? Wie houdt in de gaten of al deze transities ook echt tot een gezondere en leefbaardere stad leiden? Want de impact van onze leefomgeving op onze gezondheid en breder welzijn gaat ver. We kunnen de stad inzetten bij gezondheidspreventie maar ze kan onze gezondheid ook actief tegenwerken. Hoe bouwen we concreet aan die gezonde stad en welke rol spelen de gebouwen hier dan in? Is het een luxe of een noodzaak?

19 20

Gebruiksgemak van lichtgewicht tussenwanden voor het zorgpersoneel en de bewoners van WZC Het Perrehof - met Theuma doors & frames

19 25

Lieven De Geetere - Afdelingshoofd Akoestiek, Gevels en Schrijnwerk- Buildwise
Robuuste akoestische bouwconcepten voor gezonde en comfortabele woningen

Dat een te hoge of te frequente blootstelling aan geluiden afkomstig van buren, technische installaties of buitengeluiden ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken hoeft geen betoog. Omdat een goed akoestisch binnenklimaat essentieel is, vertaalde Buildwise de Belgische bouwakoestische vereisten - voor zowel ontwerper als uitvoerder - in een aantal bouwconcepten en praktische richtlijnen: de Technische Voorlichtingsnota “Akoestische isolatie tussen woningen”. Deze lezing belicht enkele constructieve oplossingen met bijhorende uitvoeringsrichtlijnen en trekt de aandacht voor belangrijke details en zaken die over het hoofd gezien worden.

19 40

Een mooi egale en uniforme verlichting afgestemd op het welzijn van de medewerkers in het nieuwe kantoorgebouw van Bouwbedrijf Dethier - met Multiline

19 45

Wouter Ryckaert - KU Leuven
Human Centric Lighting: LICHTzinnig?

Energiebesparing is meestal dé drijfveer om een relighting uit te voeren. Ook al is energie-efficiëntie belangrijk, het effect van verlichting op visueel comfort en welzijn wordt vaak onderbe’licht’. Naast voeding en beweging heeft ook licht een cruciale impact op de gezondheid van de mens. Tijdens deze lezing zullen we focussen op hoe licht ten volle kan benut worden om het welzijn te optimaliseren. In het bijzonder gaan we dieper in op de niet-visuele effecten van licht op de mens zoals de impact van licht op ons slaap-waak ritme, concentratie en emotioneel functioneren. Tevens wordt ingegaan hoe ‘human centric lighting’ in de praktijk gebracht kan worden en wat de belemmeringen vandaag de dag zijn.

20 00

Een optimaal binnenklimaat esthetisch mooi geïntegreerd in het vooraanstaande hotel Stiemerheide - met Mitsubishi Electric

20 05

Jelle Laverge - Universiteit Gent
Gezondheidsimpact als basis voor luchtkwaliteitsnormen?

De huidige ventilatie- en binnenluchtkwaliteitsnormen zijn in essentie gebaseerd op het vermijden van geuroverlast en schimmelproblemen. Dat maakt het moeilijk om het risico dat gepaard gaat met het verschuiven van deze normen af te wegen tegen de ecologische, sociale of economische kosten die daarmee gepaard gaan. Denk bvb. aan het spanningsveld tussen hoge ventilatie omwille van het besmettingsrisico in de coronapandemie en de hoge energieprijzen vorige winter. Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek bekijken we hoe normen en regelgeving kunnen ontwikkeld worden die rechtstreeks gestoeld zijn op de verwachte gezondheidsimpact als alternatief.

20 20

Menselijke samenwerkingen leveren mooie resultaten bij het sprinklersysteem van het nieuwe magazijn van maatwerkbedrijf OptimaT - met Somati Systems

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Lumac Signs
Panasonic Heating & Cooling Solutions

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten