’t Scheep Hasselt

Tscheep_Hasselt

Hasselt heeft een nieuw stadhuis, dat na een raadpleging van de Hasselaren de naam ’t Scheep kreeg (“schip” in het onvervalst Hasselts). Het is een eigentijds gebouw dat met zijn boeg boven een oude rijkswachtkazerne uitsteekt. Voor het Hasseltse stadsbestuur was het van bij de meet af aan duidelijk: het nieuwe stadhuis zou een voorbeeldfunctie vervullen op vlak van duurzaamheid. Het nieuwe stadhuis vervangt vijf andere gebouwen en is ontworpen om de tand des tijds te doorstaan, enerzijds door de materiaalkeuze, maar ook door de modulaire opbouw.

Futuristisch, dynamisch en duurzaam stadhuis

Projectinfo:

  • Bouwjaar: 2018
  • Bouwheer: Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling
  • Architecten: Jaspers-Eyers Architecten, UAU Collectiv & Architectenbureau Michel Janssen
  • Locatie: Hasselt
  • Deelnemende partner: Knauf

Architect Frederik Vaes (UAU Collectiv)

Frederik Vaes

Het idee voor het ontwerp is ontstaan in samenspraak met de stad Hasselt, waarbij het monument aan de groene boulevardzijde een centrale rol speelt. De bedoeling was om één geheel te creëren tussen de groene boulevardzijde en de nieuwbouw. Daarnaast creëerden we een plein tussen de twee. “Eigenlijk door een toevalligheid, waarbij we een optimalisatie maakten van de vierkante meters, bleek dat we de hoogte van het gebouw konden beperken door het punt naar voor te brengen. Anderzijds bleek deze oplossing ook een uniek communicatiemiddel te zijn tussen de boulevard en het plein, door de weerspiegeling van de activiteiten in het gebouw”, vertelt Frederik Vaes.

Tscheep Hasselt

“Een grote tendens die we vandaag zien, is dat alles in droogbouw wordt gezet waarbij je een verhoogde vloer, klimaatplafonds en systeemwanden hebt. Hierdoor zien dergelijke gebouwen er in principe hetzelfde uit, dus het is niet evident om je accenten te leggen. Daarom bedachten we het concept om een stuk van het betonplafond zichtbaar te laten en deze te gebruiken als accumulator voor warmte en koude, maar ook dat het iets tastbaar en leefbaar wordt door bekleding aan het plafond toe te voegen, want al die prefab elementen geven anders een heel koele en steriele indruk”, aldus Vaes.

Streven naar huiselijkheid binnen de werkomgeving. Frederik Vaes, UAU Collectiv

Om de derde long - een duurzaam en comfortabel binnenklimaat – te bekomen moet je voor een stuk naar huiselijkheid binnen de werkomgeving streven. Als je alles louter functioneel en steriel afwerkt komt alles heel koud over en is het moeilijk om daar een echte werkplek van te maken. Wij gaan dus steeds op zoek naar echte materialen met een authentieke lichtinval en kleurbeleving. Het totaalpakket is belangrijk.

Architect Steven Hendricks (Jaspers-Eyers Architecten)

Steven Hendricks

“Wat de inrichting van het gebouw betreft, hebben we ernaar gestreefd om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te krijgen, zodat men niet in het donker zit of bij het minste kunstlicht moet gebruiken. Daarnaast was akoestiek ook een groot aandachtspunt, gezien we overal gewerkt hebben met verhoogde vloeren en geen verlaagde plafonds, waardoor de structuur van het plafond op verschillende plaatsen zichtbaar is. Gezien dit allemaal harde materialen zijn, moesten we met de akoestische eigenschappen ervan rekening houden en zodoende ook zachte elementen inbouwen: het tapijt onder onze voeten, de bekleding van het plafond, shadowboxen met absorberende materialen…. Op die manier kunnen we de akoestiek van de ruimte perfect onder controle houden”, vertelt Steven Hendrickx.

Je merkt direct dat het gebouw heel functioneel is, maar toch sober en puur. Het is absoluut niet luxueus, en daar vereenzelvigt de burger zich mee. – Steven Hendricks, Jaspers-Eyers Architecten

Project Advisor Vlaanderen Koen Huysmans (Knauf)

Koen Huysmans

“We zien de tendens dat meer en meer architecten en bouwheren rekening houden met een uitstekende akoestiek binnen de ruimte, een aangename temperatuur en een goede luchtkwaliteit”, vertelt Koen Huysmans. Knauf kon hier perfect op inspelen met een aantal plaattypes zoals de Diamond Board en de Cleaneoplaat, die zorgen voor een bijzonder goede akoestiek in het gebouw.

De term akoestiek in gebouwen omsluit zowel de geluidisolatie als geluidabsorptie. Deze twee functies zijn echter verschillend. Akoestische isolatie is, in tegenstelling tot absorptie, een constructie-eigenschap die moet ingepland worden. Voor een goede geluidisolatie moet de constructie luchtdicht zijn. “Voor een goede geluidabsorptie werk je best met lichte luchtopen materialen”, licht Koen Huysmans toe.

Geluidsabsorptie met luchtzuiverend effect. – Koen Huysmans, Knauf

In de kern van de Cleaneo platen zit zeoliet verwerkt. Zeoliet is een waterhoudend gesteente van vulkanische oorsprong dat in de natuur aanwezig is. “Zeoliet zorgt ervoor dat de vluchtige organische stoffen uit de lucht gefilterd worden. Zo zorgen we voor een zuivere luchtkwaliteit”, besluit Huysmans.

Knauf
Kantoorbouw
Werkcomfort
Gezond binnenklimaat

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Lumac Signs
Panasonic Heating & Cooling Solutions

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten