Tarkett lanceert de eerste milieuvriendelijke modulaire vloerbedekking met een Cradle-to-Cradle® Gold-certificaat.

Tarkett - iD Revolution Header
Filip Eeckhout

 

“Een gezonde duurzame levensstijl stimuleren in samenwerking met de juiste partners om zo de uitdagingen van duurzame ontwikkeling het hoofd te bieden.”
Filip Eeckhout - Tarkett
T +32 52 26 24 77 – filip.eeckhout@tarkett.com

Tarkett introduceert de iD Revolution: de eerste soepele modulaire vloerbedekking met een Cradle-to-Cradle® Gold-certificaat. Het product is 100% recycleerbaar en bestaat voor meer dan 80% uit gerecycleerde, minerale en bio-based materialen. “De revolutie begint onder uw voeten”, klinkt het.

Tarkett iD Revolution

“Met de iD Revolution komen we tegemoet aan de behoeften van onze klanten die op zoek zijn naar alternatieven voor PVC in de categorie modulaire vloeren. Geheel in lijn met onze duurzaamheidsvisie hebben we onszelf uitgedaagd om de grenzen binnen de markt te verleggen en de eerste milieuvriendelijke modulaire vloer met Cradle-to-Cradle-certificaat te creëren”, zegt Filip Eeckhout, General Manager Tarkett BeLux. “Dit laat zien dat wij ernaar streven om producten te ontwikkelen die aangename ruimtes creëren, maar tegelijk het natuurlijke kapitaal van de planeet respecteren. Met dit regeneratieve product zetten we samen met onze klanten een stap verder in de richting van ‘closing the loop’.”

NESTO – een samenwerkingsproject voor sociale woningbouw

Nesto - Luxemburg

Met zijn verschillende collecties laat Tarkett al duidelijk zien dat milieu al hoog in het vaandel wordt gedragen. Tarkett zet nog een extra beentje bij en zet zich in voor het Luxemburgse NESTO-project. Een modulair appartementenblok dat aan het einde van zijn levensduur uit elkaar kan worden gehaald en ergens anders weer kan worden opgebouwd. Het NESTO-gebouw in Wiltz heeft zes betaalbare appartementen op drie verdiepingen, bedoelt voor minderbedeelde gezinnen, en is het eerste gebouw in zijn soort dat wordt gebouwd volgens de principes van de circulaire economie. “Door mee te werken aan dit collectieve ‘circulaire’ project laat Tarkett zijn ambitie zien: ‘Doing Good.Together’. Gezond leven promoten, natuurlijke hulpbronnen behouden en samenwerken met gelijkgestemde partners om duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken,” aldus Filip Eeckhout, General Manager Tarkett BeLux.

NESTO-uitdaging

Tarkett _ iD revolution

Bij de bouw van dit ‘nest’ in de stad wilden de partners goede materialen inkopen, een gezond binnenklimaat, de Derde Long, promoten, een CO2-neutrale voetafdruk bereiken en elke vorm van verspilling voorkomen (zoals ongebruikte ruimte). Daarnaast was de moduleerbaarheid van het gebouw een belangrijke eis van de partners. Alle elementen van het gebouw moeten uit elkaar gehaald, gerepareerd en in nieuwe gebouwen gebruikt kunnen worden.

Het gebouw heeft twee milieuvriendelijke Tarkett-vloersystemen. Ten eerste het ‘Cradle-to-Cradle Gold’-gecertificeerde, stevige modulaire vloersysteem iD Revolution, en ten tweede de minerale Clementi Click-tegels.

Closing the loop

Zowel de iD Revolution als de Clementi Click zijn volledig recycleerbaar, wat bijdraagt aan de wens van het NESTO-project om de cirkel rond te maken. Beide producten kunnen aan het einde van hun levensduur weer worden gebruikt. Via ReStart®, het inleverprogramma van Tarkett, kunnen ze worden ingezameld en teruggestuurd naar de productievestiging om weer te worden verwerkt in een nieuw product. Zo kan er waarde worden gecreëerd uit afval, en kan de druk op natuurlijke hulpbronnen verder worden verlaagd, in de geest van het circulaire denken.

Snel op te bouwen, zuinig in gebruik.

De materialen werden eerst samengesteld tot prefabmodules, en vervolgens konden de partners NESTO opbouwen in slechts een paar weken tijd. De keuze voor Clementi Click droeg bij aan de snelle bouw; dit systeem kon eenvoudig op zijn plek worden geklikt (met minimale voorbereidingen aan de onderliggende vloer) en dat maakte de installatie een stuk eenvoudiger. De rigide structuur is zeer stevig en ook geschikt voor gebieden met veel voetverkeer. Daardoor is NESTO ook zuinig in de exploitatie.

Tarkett_NESTO

De duurzame fittingen, het efficiënte onderhoud en het optimale ruimtegebruik (bijvoorbeeld het ‘wegontwerpen’ van kelder en liften) hebben allemaal bijgedragen aan de verwachte besparing van 60% op operationele kosten, in vergelijking met traditionele appartementencomplexen. De economische levensvatbaarheid van het gebouw is essentieel voor de betaalbaarheid ervan; zo kunnen de partners NESTO verhuren aan sociale-huisvestingsautoriteit van Luxemburg (het Agence Immobilière Sociale) voor een prijs die onder de marktprijs ligt.

Circulaire economie en Cradle-to-Cradle® certificering

Circulaire economie is het tegenovergestelde van lineaire economie waarbij we producten of grondstoffen kopen, gebruiken en weggooien. In een circulaire economie worden grondstoffen zo lang mogelijk gebruikt waarna ze, aan het einde van hun levensduur, hersteld worden of een nieuwe bestemming toegewezen krijgen. In een circulaire economie is er geen sprake van afval, maar van grondstoffen die een nieuwe identiteit of bestemming krijgen.

Tarkett - iD Revolution

Het Cradle-to-Cradle® certificaat is een strenge en betrouwbare maatstaf voor duurzame producten. Enkel producten die streven naar een constante ‘circulatie’ van grondstoffen, vanaf het begin van het productieproces, komen in aanmerking voor dit certificaat. Het traject bestaat uit vijf kwaliteitscategorieën: gezonde materialen, hernieuwbare energie en carbon management, watergebruik en sociale verantwoordelijkheid. Een product behaalt voor elk van deze categorieën een bepaald niveau: brons, zilver, goud of platinum. Het laagst behaalde niveau bepaalt de algemene score.

De vijf kwaliteitscategorieën

  • Gezonde materialen: Tarkett behaalde de Cradle-to-Cradle® certificering met platinum-niveau voor iD Revolution modulaire vloeren. Het hoogst haalbare niveau.
  • Waterbeheer: Watergebruik werd doorheen het volledige productieproces gemeten. 99% van het water wordt binnen een gesloten systeem gerecycleerd.
  • Hergebruik van materialen: iD Revolution bevat 83% snel hernieuwbare en gerecyclede materialen en overvloedige mineralen. Het product zelf is 100% recycleerbaar. Tarkett werkt ook samen met partners om de overgang naar een circulaire economie te versnellen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te helpen bereiken.
  • Hernieuwbare energie: 50% van de benodigde elektriciteit wordt gehaald uit hernieuwbare energiebronnen. Het productieproces is verder geoptimaliseerd om energie te besparen. De overige 50% wordt gecompenseerd via carbon credits, verkregen door ondersteuning van een biodiversiteitsproject in het Peruaanse Amazoneregenwoud. In 2019 wordt iD Revolution geproduceerd met 100% hernieuwbare energie.
  • Sociale verantwoordelijkheid: "We respecteren en beschermen iedereen die een bijdrage levert aan de productie van dit product."

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Lumac Signs
Panasonic Heating & Cooling Solutions

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten