13de eeuwse Rentmeesterswoning krijgt nieuwe bestemming als viersterrenhotel

Martin's Rentmeesterij
Koen Huysmans

 

“Hoogwaardige producten voor een onberispelijke afwerking”.
Koen HuysmansKnauf
T +32 4 273 83 11 - koen.huysmans@knauf.be

Anno 2019 zijn steeds meer ondernemingen bezig met circulair bouwen. Een vorm van architectuur die een antwoord kan bieden aan de huidige eisen van authenticiteit, flexibiliteit en circulariteit is de herbestemming: het geven van een nieuwe functie aan een bestaand pand. Een mooi voorbeeld van een geslaagd herbestemmingsproject, waar de 13de eeuw en 21ste eeuw samenkomen, is Martin’s Rentmeesterij in het Haspengouwse hinterland. Knauf bouwde mee aan een viersterrenhotel met 69 slaapkamers en drie authentieke suites in een voormalige Rentmeesterswoning uit de dertiende eeuw.

Landcommanderij-alden-biesen

Als voormalige landcommanderij van de Duitse Orde en hedendaags cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap is Alden Biesen een van de fraaiste erfgoedparels van Limburg. De historische gebouwen op het domein zijn sinds 2000 beschermd en intussen prachtig gerenoveerd. De kerk, de Waterburcht en het classicistische kasteel zijn de voornaamste blikvangers, maar ook de dertiende-eeuwse Rentmeesterwoning mag gezien worden. Zeker nu ze smaakvol is gerestaureerd en deel uitmaakt van ‘Martin’s Rentmeesterij’, een luxueus viersterrenhotel.

Versterking historische allure

Martin's-rentmeesterij

De gerestaureerde rentmeesterij is naadloos geïntegreerd in het nieuwe concept, dat op zijn beurt optimaal is ingebed in het prachtige landschap. PCP Architects en Delta VanderAvort Architecten bedachten het architecturaal concept, dat stoelt op een subtiele symbiose van oud en nieuw, met een L-vormig nieuwbouwvolume. Het nieuwe gedeelte is zo vormgegeven dat het de allure van het historische gedeelte versterkt. Het telt maximum twee bouwlagen, kwestie van de rentmeesterij niet te overvleugelen.

Hoogwaardige en kwalitatieve producten

De primaire functies (check-in, lobby, restaurant met centrale bar en terras …) zijn ondergebracht in een riant beglaasd paviljoen naast de rentmeesterij, dat resoluut georiënteerd is op de Engelse tuin. Aan de linkerzijde van het beglaasde paviljoen bevinden zich de twee kamervleugels die haaks op elkaar aansluiten. De secundaire ruimtes, zoals de keuken en de dienstlokalen, bevinden zich ondergronds.

martin'srentmeesterij

Het zwembad met wellness gedeelte sluit aan op een ingegraven buitenterras. “De architecten hadden vanaf de aanbesteding een zeer duidelijke visie over de afwerking van het hotel”, vertelt Jeroen Mathijs, werfleider bij Building Group Jansen uit Meeuwen-Gruitrode, het bedrijf dat de afwerking voor zijn rekening nam. “Getuige daarvan de hoogwaardige en kwalitatieve producten die voorgeschreven werden voor de opbouw. Zoals de Aquapanel Cement Board Indoor van Knauf in het wellness gedeelte. Deze platen hebben een hoge vocht- en waterweerstand. Ideaal voor een ruimte met zwembad, sauna en hamam. Ook vind je er corrosiebestendige C5-profielen van Knauf terug die bestand zijn tegen chloor. Het plafond vereiste verschillende afwerkingslagen om een egaal oppervlak te verkrijgen.” Dergelijke superieure afwerkingsgraad van de derde long van het gebouw bleek een kolfje naar de hand van de afwerkers van Building Group Jansen, want het resultaat mag gezien worden.

Onberispelijke afwerking

De rentmeesterij werd piekfijn gerestaureerd en geïntegreerd in het hotelconcept. De oude schuur is omgevormd tot een feestzaal. Daarnaast bevindt zich een whiskybar, die door de kleine ramen van de oude rentmeesterij een veel donkerder, beslotener karakter heeft dan de bar in het transparante paviljoen. De whiskybar mondt uit in gezellige salons, die overdag kunnen fungeren als kleine meeting rooms. Op de verdieping zijn er een grote vergaderzaal en drie luxueuze suites ingericht. Voor de gangen, de lobby, back-office, bagageruimte en lounge werd beroep gedaan op de Desso&Ex tapijten van Tarkett, wat perfect past binnen de herbestemmingsfilosofie van de Rentmeesterij.

rentmeesterij - receptie

Verschillende Knauf-producten stelden Building Group Jansen in staat om een afwerking van hoog niveau op te leveren. “3.380m² verschillende soorten scheidingswand, 2.160m² verschillende types voorzetwand, 1.090m² gipskartonplafond, 120m² Aquapanel-plafond en zo kan ik nog wel even doorgaan”, aldus Jeroen Mathijs. Naast het plaatsingsgemak en de kwalitatieve afwerkingsgraad van de producten, bleek ook de samenwerking met Knauf zelf op de werf een meerwaarde. “Als we op een probleem stuitten, kwam onze Knauf-contactpersoon langs om samen een oplossing uit te dokteren. Een aanpak die loont, want we krijgen nog steeds uiterst lovende commentaren op het geleverde werk”, besluit Jeroen Mathijs.

Voor meer informatie:

Contacteer Koen Huysmans voor meer informatie: LinkedIn

www.knauf.be

Fotograaf: ©Marc Sourbron
Bron: RCA

 

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Lumac Signs
Panasonic Heating & Cooling Solutions

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten